کتاب جراحی ارتوپدی محوطه لگنی در دام های کوچک ، اثری کاملاً تخصصی برای گرایش جراحی دامپزشکی بوده که در پنج فصل و به طور جامع به زوایای مختلف جراحی ارتوپدی محوطه لگنی در حیوانات خانگی (و اگزوتیک) پرداخته است.
کتاب جراحی ارتوپدی محوطه لگنی در دام های کوچک ، اثری کاملاً تخصصی برای گرایش جراحی دامپزشکی بوده که در پنج فصل و به طور جامع به زوایای مختلف جراحی ارتوپدی محوطه لگنی در حیوانات خانگی (و اگزوتیک) پرداخته است.
به گفته نویسندگان اثر، در این کتاب سعی شده تا از تمامی کتب منبع جراحی ارتوپدی دام های کوچک بهره برده و مهم ترین مقالات روز نیز به آن اضافه گردد.
چرا به طور اختصاصی به جراحی محوطه لگنی پرداخته شده؟
با توسعه شهرنشینی و افزایش بیرویه وسایل نقلیه بدون توجه به شرایط زیست محیطی و همچنین با توجه به عدم تناسب نحوه نگهداری حیوانات همراه با فضای زندگی موجود، حیوانات ترومایی به عنوان ارجاعات معمول و روزانه مراکز درمانی دام های کوچک محسوب میشوند. در این بین، شکستگی ها و دررفتگی های محوطه لگنی حدود 30-20 درصد کل ارجاعات شکستگی در دام های کوچک را به خود اختصاص میدهند.
شکستگی های ناحیه لگن انتقال نیروی وزن از اندام لگنی به استخوان های محوری بدن را دچار اختلال میکند؛ آنچنان که ممکن است وزن گیری مؤثری تا بعد از اصلاح جراحی یا بعد از التیام نهایی دیده نشود.
مروری بر ملاحظات قبل از
جراحی ارتوپدی محوطه لگنی در دام های کوچک
با توجه به درجه ترومای مورد نیاز برای شکستگی یا شکستگی-دررفتگی استخوان لگن، بافت ها و ارگان های اطراف باید به دقت ارزیابی گردد. تأکید ویژهای روی بعضی از ارگان های آسیب دیده که مشکلات بیشتری را در پی دارند، وجود دارد و رسیدگی به آنها به عمل ارتوپدی ارجحیت دارد که شامل موارد زیر میشود:
- سندرم ریه ضربه دیده
- میوکاردیت ناشی از ضربه
- نوموتراکس (معمولاً رادیوگراف سینه تهیه میشود)
- پارگی مثانه یا میزراه
- شکستگی ستون مهره ها و دنده ها
- شکستگی سر و گردن استخوان ران
- ضایعات عصبی
- و نیز آسیب ضربه ای به طحال و کبد که میتواند منجر به خونریزی هایی شود که تهدیدکننده زندگی هستند.
تفکیک ضایعات نورولوژیک از آسیب های ارتوپدیک برای بهبودی نهایی بیمار ضروری میباشد.
بررسی محتوای کتاب
جراحی ارتوپدی محوطه لگنی در دام های کوچک
کتاب حاضر کاملاً تخصصی گرایش جراحی بوده و در پنج فصل به طور جامع به زوایای جراحی ارتوپدی محوطه لگنی پرداخته است.
در فصل اول کتاب، آناتومی کاربردی محوطه لگن تشریح شده است به طوری که جراح بتواند نگاهی اجمالی و دقیق به توپوگرافی استخوان ها و عضلات چارچوب لگن داشته و در انتخاب رهیافت مناسب آگاهی لازم را داشته باشد.
در فصل دوم، رادیوگرافی و سی تی اسکن نرمال محوطه لگن به تفصیل آورده شده است. در این فصل حالت گماری های صحیح جهت اخذ رادیوگراف مناسب به تصویر کشیده شده است و در ادامه خطاهای معمولی که بهخصوص در نابالغین به عنوان شکستگی تفسیر میشود را بیان میدارد.
فصل سوم که بدنه اصلی را به خود اختصاص میدهد، در شش بخش به تفکیک شکستگیهای قطعات استخوانی جعبه لگن و تکنیک های مناسب جهت تثبیت شکستگی ها را با پیشنهاد ایمپلنت های مورد نیاز شرح میدهد. در این فصل تلاش گردیده تا نکات اصلی و کاربردی در کادری مجزا برجسته شود تا بیشتر ذهن خواننده را به خود معطوف کند.
مطالعه این فصل از کتاب به خواننده این کمک را خواهد کرد که چه زمانی تصمیم به جراحی بگیرد. همچنین با توجه به تفاوت های آناتومیک گربه با سگ، تلاش شده است که نکات مخصوص جراحی ارتوپدی لگن گربه با شکل اختصاصی گربه بیان شود.
در فصل چهارم، رهیافتهای مورد نیاز با ترسیم و مرحله به مرحله آورده شده است.
در فصل آخر، 15 کیس ارجاعی ارتوپدی لگن آورده شده است، به طوری که خواننده بتواند مهمترین چالش های تثبیت لگن را درک کند. در این فصل، از بعضی از کیس های ارجاعی نویسندگان استفاده شده است.
در این کتاب سعی شده است از تمامی کتب منبع جراحی ارتوپدی دام های کوچک استفاده شود و مهم ترین مقالات روز به آن اضافه شود.
در این کتاب سعی شده است از تمامی کتب منبع جراحی ارتوپدی دام های کوچک استفاده شود و مهم ترین مقالات روز به آن اضافه شود.
حرف آخر از زبان نویسندگان کتاب …
جمعآوری و تدوین این اثر حدود یک سال و نیم وقت به خود اختصاص داد تا بتواند به صورت جامع به جراحی ارتوپدی محوطه لگنی بپردازد. امید، آن که این کتاب بتواند مورد استفاده علاقمندان جراحی دامپزشکی قرار گرفته و گامی هر چند کوچک در اعتلای آموزش جراحی ارتوپدی حیوانات کشورمان داشته باشد.
نگارش این کتاب خالی از اشکال نبوده و از همه خوانندگان محترم استدعا داریم تا نکات اشکالی یا مفقود شده در متن را به نویسندگان انتقال دهند. نگارندگان در نظر دارند با توسعه دانش و تجربه خود در زمینه جراحی ارتوپدی حیوانات، کتبی تخصصی مرتبط با اندام های حرکتی در سال های آتی به نگارش در بیاورند.
توجه به فراز «یا جابر العظم الکسیر» از دعای جوشن کبیر به معنای «ای خدایی که استخوان های شکسته را جبران و التیام میبخشی» این نکته را گوشزد میکند که تمامی روند التیام نهایتاً توسط عناصر و پروسه ترمیمی بدن با نظم اتفاق میافتد. جراح ارتوپد با رزقی که از فهم نظم بدن و بی نظمی ایجاد شده بعد از آسیب موجود زنده دارد، بی نظمی ایجادشده را به سمت نظم هدایت میکند؛ ولی نهایتاً کل پروسه ترمیم بالفطره بر عهده بدن است.
نویسندگان کتاب
دکتر احمد خواجه ، متخصص جراحی دامپزشکی
دکتر مهنوش کامیاب نیا ، دستیار تخصصی جراحی دامپزشکی
دکتر فرشته علیپور ، دکتری عمومی دامپزشکی
دکتر مصطفی طیبی ، دکتری عمومی دامپزشکی