اگر حیوان خانگی دارید، پیشنهاد میکنیم با خواندن این مطلب راجع به انواع آزمایش های تشخیصی حیوانات خانگی و نیز اهمیت هر یک برای دامپزشک اطلاعاتی داشته باشید.
آزمایش های تشخیص طبی در حیوانات بسیار با اهمیت است چرا که با اخذ آزمایش های تشخیصی و چکاپ کامل، امکان ارزیابی سلامتی و تشخیص زودرس بسیاری از بیماریها فراهم میگردد. تشخیص زودرس بیماری ها به علت میسر ساختن درمان با نتیجه بهتر و مؤثرتر، کاهش عوارض بیماریها و نیز کاهش هزینه های درمانی همواره دغدغهی کادر درمان بوده و بیشک این مهم برای صاحبان حیوانات خانگی نیز حائز اهمیت است.
پس در صورتی که سگ، گربه، خرگوش یا هر حیوان دیگری دارید، پیشنهاد میکنیم راجع به آزمایش های تشخیصی حیوانات و نیز اهمیت هر یک برای دامپزشک اطلاعاتی داشته باشید و در همین جا یادآور میشویم که چکاپ های دوره ای سالانه برای سلامت حیوانات، از جمله حیوانات خانگی ضروری میباشد.
با ما همراه باشید تا شما را با تعدادی از آزمایشات حیوانات خانگی که در آزمایشگاه های تشخیصی دامپزشکی صورت میپذیرند آشنا کنیم:
آزمایش هماتولوژی
Hematology Test
برای ارزیابی تشخیصی بیماری های عفونی، باکتریایی، ویروسی و بررسی اختلالات انگلی، آلرژیک، تشخیص انواع کم خونی ها و سرطان خون انجام میگیرد.
آزمایش بیوشیمیایی
Biochemical Test
برای ارزیابی شاخص سلامت کلیه، کبد، پانکراس، عضلات و قلب، ارزیابی کمبودهای مواد معدنی، افزایش کلسترول خون (تغییرات چربی بدن)، ارزیابی قند خون و وضعیت سیستم ایمنی صورت میپذیرد.
ارزیابی هورمونی
Hormonal Test
در ارزیابی های هورمونی، شاخص سلامت غده تیروئید، غده ی فوق کلیه، غدد تناسلی بیضه و تخمدان مورد ارزیابی قرار میگیرد.
آزمایش ادرار
Urinalysis
نتیجه این آزمایش، شاخص سلامت کلیه، مجاری ادراری و مثانه است که به لحاظ ارزیابی عفونت دستگاه ادراری و تغییرات مبتنی بر وجود سنگ انجام میشود.
این مطلب را بخوانید:
بی اختیاری ادرار در سگ ها
آزمایش مدفوع
Stool Examination
جهت بررسی ارگانیسم های بیماری زا و غیر بیماری زای موجود در دستگاه گوارش از جمله انگل، قارچ، باکتری های عفونت زا و تشخیص وجود آسیب در دستگاه گوارش صورت میپذیرد.
آزمایش پاتولوژی
Pathology Examination
برای ارزیابی ضایعات بافتی، سرطانی و تغییرات ناشی از سرطان های خوش خیم و بدخیم انجام میشود.
ارزیابی پوستی
Skin Test
جهت تشخیص بیماری های قارچی و انگلی صورت میگیرد.
لینک زیر میتواند برای شما سودمند باشد:
درماتیت چین های پوستی سگ
آنتی بیوگرام
Antibiogram
آنتی بیوگرام یا آزمایش حساسیت دارویی که امروزه به دلیل مصرف بیرویه و غیراصولی آنتی بیوتیک ها و درنتیجه ایجاد مقاومتهای دارویی بسیار خطرناک در بدن جانداران بسیار مورد توجه قرار گرفته، نشان میدهد که کدام یک از آنتیبیوتیکها بر روی عفونت پیش آمده مؤثرتر است تا بهترین آنتی بیوتیک برای درمان بیماری مورد استفاده قرار گیرد. نشان داده شده که موارد بسیاری از درمانهای ناموفق آنتی بیوتیکی که منجر به پیشروی بیماری و وخیمتر شدن وضعیت بیماری گردیده، به علت مقاومت دارویی جاندار به آنتی بیوتیک تجویز شده رخ داده است. انجام آنتی بیوگرام در شرایط موجود راه حلی مؤثر برای تشخیص بهترین تجویز آنتی بیوتیکی میباشد.
ارزیابی اسپرم
Sperm Evaluation
آزمایش اسپرم به بررسی تعداد اسپرم، شکل ظاهری اسپرم، سلامت و تحرک اسپرم و قدرت باروری آنها میپردازد.
ارزیابی اسمیر واژن
Vaginal Smear Evaluation
تغییر ترشحات واژن، مثل زیاد شدن مقدار آن یا تغییر ظاهر آن می تواند نشانه ی بیماری باشد. انواع ترشحات واژن عبارتند از تمیز و آبکی، خونی، خلطی، عفونی (یعنی در ترشح چرک دیده شود). هر کدام از این نوع ترشحات میتواند نشانه ای از اختلالاتی مانند عفونت (Infection)، اختلالات جسمی (Physical Abnormality)، ناشی از آسیب و صدمه (Trauma)، مشکلات تناسلی (Reproductive issues) و همچنین علامت ثانویه ی بیماری دستگاه ادراری باشد. بنابراین اسمیر واژن به عفونت واژن، عوامل بیماری زا و تشخیص سیکل قاعدگی میپردازد.
در آخر اکیداً توصیه میکنیم اگر سلامت پتتون برای شما اهمیت داره، حتی در صورتی که حیوان خانگی شما مشکلی نداره و کاملاً سالم به نظر میرسه، به منظور پیشگیری و یا تشخیص زودهنگام اختلالات مختلف (پیش از نمود بالینی برای بیماریهایی که دوره نهفته طولانی دارن) و همچنین سلامت خودتون و اطرافیان، حتماً چکاپ سالانه رو انجام بدید.
با آرزوی سلامتی برای شما و حیوان خانگیتون
دکتر امیرحسین مشرفی
دامپزشک عمومی
فعالیت تخصصی: آزمایشگاه تشخیصی دامپزشکی آریا آزما
مازندران، بابل، کمربندی غربی بهاران 28
اینستاگرام: Ariaazma_Vet_Lab
ایمیل: [email protected]
سلام آقای دکتر من به تازگی سگ گرفتم. و هیچی از وضعیت سلامتش نمیدونم. با چکاپ سالانه هر مشکلی باشه مشخص میشه و اینکه شامل چه مراحلی میشه. ممنونم بابت وقت و زحماتتان…. سپااااس فراوان.
با سلام و تقدیم احترام
با چکاب سالیانه وضعیت سلامت عمومی بدن، مانند آزمایشات هماتولوژی و بیوشیمیایی کبد و کلیه ها مورد ارزیابی قرار می گیرد.
معاینه توسط دامپزشک حیوانات خانگی + آزمایشات تکمیلی، وضعیت سلامت ارگان های مختلف بدن از نظر وجود طیف وسیعی از مشکلات و اختلالات احتمالی را مورد بررسی قرار می دهد.
با عرض سلام گرم و خداقوت محضر شریف همه ی شما عزیزان، متخصصان و پزشکان فرهیخته و مهربان و دوست داشتنی
من یه گربه دارم که یه مقدار وزنش بالاست، ۳ ماهه که غذاش رو طبق نظر پزشک تغییر دادم به رژیمی و پوچ یورینری کر که یه کم وزنش بالاست، سنگ دستگاه ادراری تشکیل نشه؛ حالا بعد از ۳ ماه از ۶/۴۰۰ شده ۶/۲۰۰ ک گ. به پزشکش گفتم حالا که یک سال و یک ماهشه، یه چک آپ کلی و معاینه لطفا براش انجام بدید. پزشکش هم براش آزمایش هماتولوژی کامل، آزمایش سی بی سی و آزمایش ادرار انجام دادند، البته هنوز جوابش رو آزمایشگاه نداده، تازه امروز انجام دادند. یه کم استرس دارم، البته گربه م به شیطونی که بیفته خیلی کنجکاو و شیطونه و فقط وزنش بالاست که دارم همه ی تلاشم رو انجام میدم که وزنش بیاد پایین. انشاالله که مورد خاصی نیست؟
و سوال بعدی من اینه که آیا خمیر مولتی ویتامین جیم کت با طعم تن ماهی و تشویقی دریمیز با طعم ماهی بدون پنیر چاق کننده س؟ و یه سوال دیگه میتونید راهنماییم کنید که غیر از به بازی و تحرک درآوردنش و رژیم غذایی خاصش، دیگه چکار کنم که وزنش بیاد پایین؟
خیلی سپاسگزارم
سلام وقت بخیر اگر چکاپ کامل شده باشه و به نظر دامپزشکش مشکل خاصی نیست پس به نظر ایشون اعتماد کنید و با همون پروتکل پیش برید. چون ایشون معاینه و آزمایش انجام دادن و بهتر از هر کسی به اظلاعات کلینیکی و پارا کلینیکی بیمار دسترسی دارند
خمیر مولتی ویتامین اگر به صورت درست و طبق دستور بسته بندی استفاده بشه مشکلی ایجاد نمیکنه
ولی معمولا تشویقی های تجاری به خاطر موادی که استفاده میشه داخلش و همچنین نگه دارنده ها، میتونن اشتها اور باشن یا خودشون چرب باشن .و موجب چاقی بشن
بهتره با مشورت دامپزشکش مصرف بشه
سلام من یه پامر دارم که دچار بیماری الوپشیا ایکس شده الان دوساله که تمام درمان هارو انجام دادم و نتیجه نداده از تیروئید تا انگل و قارچ و استفاده از محصولات درمجیک اما هیچ نتیجه ای نگرفتم من نمیدونم مشکل از کجاست بالای ۱۵تا دکتر مختلف بردمش من باید چیکار کنم چون خارش هم داره اگر میشه راهنمایی کنید ممنون میشم اگر آزمایشی باید ببرمش بهم بگین ممنون میشم
سلام وقت بخیر
حتما باید به یک متخصص خبره مراجعه کنید تا معاینه دقیق و کامل بشه… با توجه به توضیحاتی که دادین ممکنه مشکل هورمونی یا غدد هم اضافه شده باشه به مشل قبلی که باید با یک سری آزمایش و تست های مربوطه به تشخیص برسند. اگر تهران هستید میتونید به بیمارستان دامپزشکی دانشگاه تهران مراجعه کنید و از اساتید متخصص در بخش داخلی بخوایید معاینه اش کنن.
حتی از کُرتوم قرص اپوکوئل استفاده کردم